top of page
Αναζήτηση
florastophasma

Αυτισμός: Δραστηριότητες εκμάθησης χωρικών εννοιών

Έγινε ενημέρωση: 14 Δεκ 2020

Οι χωρικές έννοιες αναφέρονται σε έννοιες που περιγράφουν τη θέση που βρίσκεται ένα αντικείμενο σε σχέση με ένα άλλο. Αυτές οι έννοιες είναι σημαντικές, καθώς το παιδί σταδιακά μαθαίνει να οργανώνει και να αντιλαμβάνεται τη νοητή έννοια του χώρου και να αναπτύσσει την ικανότητα χωρικών σχέσεων και γεωμετρικών εννοιών στην καθημερινότητά του.

Δραστηριότητες που σχετίζονται με πιο αφηρημένες ή/και μαθηματικές έννοιες, δυσκολεύουν την Φλώρα και μαθητές με ΔΑΦ.


Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφέρει πώς ο συνδυασμός των μαθηματικών με το παιχνίδι και τη διασκέδαση(δείτε εδώ), καθώς και η οργάνωση δραστηριοτήτων με σκοπό( δείτε εδώ), κάνουν τη δραστηριότητα πιο ελκυστική.


Για να συνδυάσουμε την εκμάθηση χωρικών εννοιών με το παιχνίδι και με ένα σκοπό, οργανώσαμε μια δραστηριότητα που να σχετίζεται με το στολισμό του δέντρου.




1.Επιλογή εννοιών

Είναι σημαντικό όταν οργανώνουμε μια δραστηριότητα που ζητείται από το μαθητή να μάθει και να εμπεδώσει νέες αφαιρετικές έννοιες, να διαλέξουμε 2-4 καινούργιες έννοιες, ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο του μαθητή . Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε την έκθεση του μαθητή σε πολλές, άγνωστες έννοιες που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία,αίσθημα αποτυχίας ή αποφυγής της δραστηριότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φλώρα μαθαίνει την έννοια του πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά.


2. Σκοπός

Είναι σημαντικό η δραστηριότητα να έχει ένα σκοπό που να είναι κατανοητός. Με αυτόν τον τρόπο η δραστηριότητα γίνεται πιο ελκυστική στο μαθητή καθώς μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει αλλά και γιατί. Και τι πιο ελκυστικό από να στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο,περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


3. Σύμβολα

Όπως σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να έχουμε σύμβολα. Πέρα από τις νέες έννοιες, είναι σημαντικό να έχουμε τα σύμβολα των αντικειμένων που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς και των οδηγιών που θα χρειαστεί ο μαθητής να ακολουθήσει, για παράδειγμα ‘τοποθετώ’ ‘στολίδι’.


4. Επικοινωνία- Αλληλεπίδραση

Κάθε δραστηριότητα που οργανώνουμε είναι καλό να περιλαμβάνει και ευκαιρίες για επικοινωνία του μαθητή με εμάς, και αντίστροφα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ζητάμε από το μαθητή να διαλέξει το χρώμα του στολιδιού που θέλει, καθώς και πού θα ήθελε να το τοποθετήσει. Ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο του μαθητή, μπορεί να χρειαστεί κάθε βήμα να γίνει με τη βοήθεια του ενήλικα.


5. Διασκέδαση

Καθώς η δραστηριότητα μας έχει ως στόχο να περάσουμε και όμορφα, είναι σημαντικό ως ενήλικες να λειτουργήσουμε ως πρότυπα και να απολαύσουμε μαζί με το μαθητή τη διαδικασία.


 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε

.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.


Ακολουθήστε μας στοinstagramκαι κάντε like στη σελίδα μας στοface


452 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και η διαχείριση του ύπνου

Ένας καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική ευεξία του παιδιού επηρεάζοντας την ανάπτυξη, τη διάθεση, τη μάθηση και τη συμπεριφορά...

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η...

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/...

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page