Σε προήγουμενη ανάρτηση είχαμε μιλήσει για τη σημασία των εκπαιδευτικών στόχων καθώς και τις τέσσερις βασικές ενότητες που λαμβάνουμε υπόψιν για να τους θέσουμε, δείτε περισσότερα εδώ.
Συνοπτικά οι τέσσερις ενότητες είναι:
1. Γνωστικές ενότητες και μάθηση/ Γνώση και Μάθηση
Σε αυτήν την ενότητα περιλαμβάνουμε στόχους που σχετιζόνται με τη γνώση που αποκτά ο μαθητής, τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει, τις καινούργιες δεξιότητες που αναπτύσσει.
2. Επικοινωνία
Σε αυτήν την ενότητα περιλαμβάνουμε στόχους που σχετίζονται με τον τρόπο που επικοινωνεί ο μαθητής με τους γύρω τους, την κατανοήση και ανάπτυξη του λεξιλογίου, το λόγο.
3. Κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική υγεία/ Εγώ και το Περιβάλλόν μου
Είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε στόχους που ενισχύουν την αλληλεπίδραση του μαθητή με τον περίγυρό του, μαθαίνει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, το παιχνίδι.
4. Αισθητηριακές και σωματικές ανάγκες/ Εγώ και το Σώμα μου
Αυτή η ενότητα αναφέρεται στην υγιεινή και ρουτίνα τουαλέτας, τη σωματική ανάπτυξη καθώς και στην αυτορρύθμιση.
Με βάση αυτές τις βασικές ενότητες και το πορτρέτο του μαθητή που περιλαμβάνει τα ενδιαφέροντά, τις ικανότητες του αλλά και τις ανάγκες του, θέτουμε τους εκπαιδευτικούς στόχους του τριμήνου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό προτρέτο του μαθητή θα βρείτε εδώ.
Για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει,είναι σημαντικό να οργανώνουμε δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στο μαθητή να τους μάθει και να εξασκεί.
Εμείς για να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους έχουμε οργανώσει τις παρακάτω δραστηριότητες. Για να δείτε τις δραστηριότητες πατήστε τις φράσεις με το έντονο πορτοκαλί χρώμα:
Μαθαίνω να μετρώ ως το 3 με τη βοήθεια του ενήλικα
Ακολουθώ τη σειρά οπτικών οδηγιών σε διαφορετικές δραστηριότητες:
Ζητώ αντικείμενα/ υλικά χτίζοντας προτάσεις με τη χρήση συμβόλων
Συγκεντρώνομαι για 5 λεπτά χωρίς να διασπεί η προσοχή μου
Περιμένω τη σειρά μου σε ένα ομαδικό παιχνίδι/δραστηριότητα
Μαθαίνω πότε είμαι χαρούμενη και πότε λυπημένη
Μαθαίνω να πλένω τα χέρια μου ακολουθώντας οπτικές οδηγίες
Συντονίζω τα δάχτυλά μου συμμετέχοντας σε ασκήσεις λεπτής κινητικότητας
Πολλές από τις δραστηριότητες που οργανώνουμε δίνουν τη δυνατότητα στο μαθητή να δουλέψει ταυτόχρονα σε παραπάνω από ένα στόχο. Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τις χάντρες, το ζάρι και τους αριθμούς, ο μαθητής μαθαίνει να μετρά αλλά και να συντονίζει τα δάχτυλα του.
Εδώ να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών, γονιών και άλλων επαγγελματιών (όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχίατροι) ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και των δυνατοτήτων του παιδιού καθώς και μια συνολική και συστηματική προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι.
Θα ανεβάσουμε περισσότερες ιδέες για ασκήσεις στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Comments