Κάποιες φορές η Φλώρα μπορεί να εκδηλώσει συμπεριφορές που είναι επιθετικές και να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα είτε πρός άλλους είτε προς τον εαυτό της. Παραδείγματα επιθετικής συμπεριφοράς είναι:
Έντονες φωνές και λεκτική βία.
Καταστροφή αντικειμένων.
Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, π.χ. Να χτυπά το κεφάλι της, να δαγκώνεται, να σκίζει τα ρούχα της.
Επιθετική συμπεριφορά σε άλλους, π.χ. Να χτυπάει άλλους, να τους κλωτσάει, να τους γρατζουνάει, να φτύνει, να δαγκώνει.
Να μην ελέγχει τις φυσικές της ανάγκες.
Τι μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους συμπεριφορά;
Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζει η Φλώρα είναι η δυσκολία της να επικοινωνήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα επιθετικής συμπεριφοράς.
Περιβαλλοντικά αίτια: Απροσδόκητη αλλαγή ρουτίνας, πολυκοσμία, αισθητηριακή υπερφόρτωση ( έντονοι ήχοι, φως, μυρωδιές)
Φυσικά αίτια: Πείνα,δίψα, κούραση, αϋπνία, πόνος στο σώμα,αδιαθεσία.
Ψυχολογικά αίτια: Ανησυχία, άγχος, καθυστερημένη αντίδραση σε προηγούμενα ερέθισμα.
Άλλα αίτια: Αλληλεπίδραση με συμμαθητές ή ενήλικες, μη κατανόηση δραστηριότητας.
Κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για να αποφορτίσουμε την Φλώρα και να αποφύγουμε την κλιμάκωση του επεισοδίου. Ωστόσο θέλουν χρόνο, επιμονή και ευελιξία.
Κάθε μαθητής αλλά και κάθε περίπτωση διαφέρει.
1.Ασφάλεια.
Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα μας είναι να είναι όλοι ασφαλείς , μαθητές και ενήλικες. Αν υπάρχουν και άλλα παιδιά στον χώρο, καλό θα ήταν να τους ζητήσουμε να μετακινηθούν αλλού. Επίσης, είναι καλό να μετακινήσουμε και να απομακρύνουμε αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα.
2.Λίγες και κατανοητές προτάσεις/ χρήση συμβόλων.
Κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος, η Φλώρα δεν είναι σε θέση να ακούει πολλές και πολύπλοκες εντολές και προτάσεις. Είναι σημαντικό να μειώσουμε την λεκτική μας επικοινωνία σε σύντομα και κατανοητά μηνύματα. Πολλές φορές, και η απουσία λόγου είναι βοηθητικη. Η χρήση συμβόλων βοηθά την Φλώρα να καταλάβει καλύτερα αυτό που θέλουμε να της πούμε, π.χ. Να πιει νερό.
3. Καθησύχαση.
Κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος, το κύριο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην Φλώρα είναι ότι είμαστε εκεί για να την βοηθήσουμε.
4. Αλλαγή περιβάλλοντος ή προσώπου.
Η αλλαγή περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με το περπάτημα που προϋποθέτει, συμβάλλει στην χαλάρωση της Φλώρας. Μερικές φορές, το ξέσπασμα μπορεί να είναι πιο έντονο και να κρατάει περισσότερη ώρα, έτσι η αλλαγή του ενήλικα που την βοηθάει να συντελέσει στην αποφόρτιση του επεισοδίου.
5.Νερό/ σνακ.
Όπως είδαμε και στα αίτια, κάποιες φορές η πείνα, η δίψα ή η κούραση μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση ενός ξεσπάσματος. Είναι σημαντικό κοντά μας να έχουμε ένα ποτήρι νερό και ένα μικρό σνακ.
6. Αντιπερισπασμός.
Όταν βλέπουμε ότι η Φλώρα έχει αρχίσει να ηρεμεί, προσπαθούμε να της αποσπάσουμε την προσοχή με κάποια αγαπημένη της δραστηριότητα. Στη Φλώρα αρέσει να διαχωρίζει αντικείμενα σε χρώματα, δείτε εδώ.
7.Απολογισμός.
Μετά από το επεισόδιο και αφού η Φλώρα εχει ηρεμήσει, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε την ίδια αλλά και εμάς, του ενήλικες, να σκεφτούμε τι συνέβη.Με αυτόν τον τρόπο η Φλώρα μαθαίνει επιθυμητές συμπεριφορές και τρόπους να εκφράζει την δυσφορία της και εμείς να αποφεύγουμε και να προλαβαίνουμε μελλοντικά ξεσπάσματα.
Για παράδειγμα, αν το ξέσπασμα έχει προκληθεί από τη δυσκολία της Φλώρας να ολοκληρώσει την δραστηριότητα, μπορούμε με την βοήθεια κοινωνικών ιστοριών αλλά και συμβόλων, να μάθουμε στην Φλώρα να ζητάει βοήθεια. Επίσης, ως ενήλικες πρέπει να λάβουμε υπόψιν τι είναι αυτό που την δυσκόλεψε και πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την δραστηριότητα.
Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Comments