Το παιχνίδι αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα για το παιδί καθώς το βοηθά να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες, να εκφράσει προβληματισμούς και συναισθήματα, να μάθει αλλά και να χαλαρώσει.
Η Φλώρα, καθώς και πολλά παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος δυσκολεύονται να παίξουν αυθόρμητα και συνήθως χρησιμοποιούν το παιχνίδι σε ένα τελετουργικό επαναλαμβανόμενο επίπεδο.
Είναι σημαντικό να οργανώσουμε δραστηριότητες που να μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τα αντικείμενα σε ένα πιο συμβολικό επίπεδο.
Σε προηγούμενη ανάρτηση μιλήσαμε για τη σημασία του ομαδικού/κοινωνικού παιχνιδιού (δείτε εδώ) και πώς μπορούμε να οργανώσουμε μια σχετική δραστηριότητα (δείτε εδώ).
Πώς μπορούμε,όμως, να οργανώσουμε μια δραστηριότητα για το συμβολικό παιχνίδι που να κρατά το ενδιαφέρον της Φλώρας, αλλά και να μαθαίνει να παίζει πιο αυθόρμητα;
Εμείς αυτήν την εβδομάδα οργανώσαμε μια δραστηριότητα συμβολικού παιχνιδιού με ζώα.
1.Αισθητηριακό ερέθισμα: Στα αρχικά στάδια της εκμάθησης δεξιοτήτων για το συμβολικό παιχνίδι, είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε στη δραστηριότητα ένα αισθητηριακό ερέθισμα. Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής συμμετέχει στο παιχνίδι χρησιμοποιώντας όλες του τις αισθήσεις.
Στη δραστηριότητα αυτής της εβδομάδας, κρύψαμε μικρά ζώα σε υλικά με διαφορετικές υφές, όπως φακές, ρύζι και φασόλια.
2.Αντικειμενα- λεξιλόγιο: Όπως σε όλες μας τις δραστηριότητες, είναι σημαντικό να δείξουμε και να ονοματίσουμε τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε μαζί με τα αντίστοιχα σύμβολα. Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής μαθαίνει και εμπεδώνει το λεξιλόγιο του.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το λεξιλόγιο και τα σύμβολα που θα χρειαστούμε είναι τα ζώα αλλά και τις κινήσεις που θέλουμε να κάνουν τα ζώα.
3.Επίδειξη: Ο μαθητής μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει τι πρέπει να κάνει για αυτό είναι σημαντικό ο ενήλικας να επιδείξει τη δραστηριότητα.
4.Παιχνίδι με καθοδήγηση: Τώρα είναι η σειρά του μαθητή να ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα. Του δείχνουμε το σύμβολο με το ζώο, του ζητάμε να το βρει και μετά να κάνει το ζώο την κίνηση.
Για παράδειγμα:
Βρες τον βάτραχο
Ο βάτραχος πηδάει
Να τονίσουμε εδώ ότι καθώς η δραστηριότητα έχει ως στόχο το παιδί να μάθει να παίζει, πρέπει η διαδικασία να περιλαμβάνει χαρά και διασκέδαση. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να δώσουμε χρόνο στο παιδί να εξερευνήσει τα αντικείμενα που του έχουμε δώσει και να μην ασκούμε πίεση να γίνουν τα βήματα σε συγκεκριμένο χρόνο ή με συγκεκριμένο τρόπο.
5.Ελεύθερο παιχνίδι:Αφού ολοκληρώσουμε τη δραστηριότητα είναι σημαντικό να δώσουμε το χρόνο στο παιδί να παίξει και να αλληλεπιδράσει με τα αντικείμενα ελεύθερα.
Είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να συμμετέχουμε και εμείς στο παιχνίδι με το μαθητή. Με αυτόν τον τρόπο, χτίζουμε σταδιακά τη σημασία του συμβολικού παιχνιδιού με άλλους και επιδεικνύουμε με φυσικό τρόπο τη χαρά του συμβολικού παιχνιδιού αλλά και την αλληλεπίδραση με άλλους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της εβδομάδας, θα βρείτε εδώ.
Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Comments