Είναι όλο και πιο συχνό, μαθητές με ΔΑΦ να φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης.
Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματική την παρουσία του στην τάξη και την ενσωμάτωση της Φλώρας στο γενικό σχολείο;
1. Πλάνο στήριξης: Είναι σημαντικό οι δυο εκπαιδευτικοί να δουλέψουν συνεργατικά και να δημιουργήσουν ένα πλάνο στήριξης για το μαθητή. Στο πλάνο αυτό μπορούν να συμπεριλάβουν ποιες είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή, και ποιες είναι οι δυνατότητές του και να θέσουν εκπαιδευτικούς στόχους . Δείτε πορτρέτο μαθητή και εκπαιδευτικοί στόχοι. Με αυτόν τον τρόπο, και οι δυο εκπαιδευτικοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα πώς μπορούν να βοηθήσουν το μαθητή.
2. Επικοινωνία με την οικογένεια: Ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης είναι σημαντικό να επικοινωνεί συστηματικά με την οικογένεια, ώστε να μοιράζονται τυχόν δυσκολίες που υπάρχουν στο σπίτι ή στο σχολείο και να συμφωνούν σε ένα κοινό πλάνο δράσης. Για παράδειγμα, αν ο μαθητής αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να ντυθεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εξάσκησης στο σχολείο και στο σπίτι Δείτε βάζω/ βγάζω μπουφάν εδώ.
3. Διαφοροποίηση δραστηριοτήτων: Είναι σημαντικό ο εκπαιδευτικός να συνδιοργανώνει με τον εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης τις δραστηριότητες της ημέρας ώστε να μπορεί ο δεύτερος να τις τροποποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή. Για παράδειγμα αν είναι η ώρα της Γλώσσας, ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης να κάνει μια σχετική δραστηριότητα αλλά προσαρμοσμένη στην ανάγκη του παιδιού. Αν το παιδί δεν μπορεί να γραψει, μπορεί εκείνη την ώρα να κάνει μια δραστηριότητα που να ενισχύει το λεξιλόγιο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
4. Δημιουργία συμβόλων και χρήση εργαλείων που θα βοηθήσουν το μαθητή να κατανοήσει τις δραστηριότητες. ΓΙα παράδειγμα ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης μπορεί να χρησιμοποιεί το μικρό ατομικό πίνακα για να βοηθήσει το μαθητή να καταλάβει τι θα ακολουθήσει ή να απλοποιήσει την άσκηση σε μικρότερα βήματα. Δείτε εδώ.
5. Οργάνωση και διδασκαλία εξατομικευμένου μαθήματος: Ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης μπορεί να οργανώσει και να διδάξει σε ένα μικρότερο γκρουπ παιδιών που έχουν δείξει παρόμοιες δυσκολίες μαζί με το μαθητή με ΔΑΦ ή ατομικά στο μαθητή με ένα συγκεκριμένο στόχο. Για παράδειγμα, να διδάξει τους μαθητές να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά συναισθήματα και πώς να αντιδρούν σε αυτά με πιο αποδεκτό τρόπο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Θα ανεβάσουμε περισσότερες ιδέες για ασκήσεις στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Comentarios