Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί.
Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτων και η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας που συμβαίνει εκείνο το διάστημα, είναι έτσι κι αλλιώς μια στρεσογόνα εμπειρία για όλα τα κορίτσια, πόσο μάλλον για την Φλώρα που έχει να αντιμετωπίσει και μερικές επιπλέον προκλήσεις.
Οι πιο συχνές προκλήσεις:
Δυσκολία επικοινωνιάς- Η Φλώρα δυσκολεύεται να εντοπίσει αλλά και να επικοινωνήσει τις ενοχλήσεις που μπορείς να αισθάνεται λόγω της περιόδου.
Αίσθημα σύγχυσης- Η Φλώρα μπορεί να νιώσει έντονη σύγχυση αν δεν έχει ενημερωθεί και προετοιμαστεί για την περίοδο.Η θέα του αίματος στο εσώρουχό της μπορεί να την τρομοκρατήσει, καθώς μπορεί να θεωρήσει πως έχει χτυπήσει και δεν είναι καλά.
Ευαισθησία στα αισθητηριακά ερεθίσματα- Λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου, η Φλώρα είναι πιθανό να βιώνει τα αισθητηριακά ερεθίσματα πιο έντονα.Πέρα από τις καθημερινές αισθητηριακές ανάγκες, η όψη και η μυρωδιά του αίματος, η ευαισθησία στο δέρμα και στο σώμα, οι σωματικοί πόνοι, η εφίδρωση και οι εξάψεις, καθώς επίσης και η ανοχή χρήσης της σερβιέτας είναι μερικες απο τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Φλώρα.
Δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων- Κατά την πρώτη περίοδο αλλά και κάθε μήνα έπειτα, η Φλώρα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τις αλλαγές διάθεσης και τα συναισθηματικά συμπτώματα όπως τον εκνευρισμό, την θλίψη, την κόπωση και την δυσκολία συγκέντρωσης.
Δυσκολία με την εκμάθηση της νέας ρουτίνας- Καθώς η Φλώρα έχει δυσκολίες με την εκτελεστική λειτουργία που σχετίζεται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ολοκλήσωση μιας ενέργειας, όπως τι πρέπει να κάνει κάποιος και με ποια σειρά, είναι πιθανό να δυσκολευεται να μάθει την αλληλουχία για την αλλαγή της σερβιέτας και να θυμάται πότε πρέπει να την αλλάξει. Επιπλέον, πρέπει να παρακολουθεί και να καταγράφει την περίοδό της για να μπορέσει να προβλέψει πότε θα έρθει η επόμενη, αποφεύγοντας έτσι δυσάρεστες εκπλήξεις.
Δυσκολία διαχείρισης της αλλαγής στην καθημερινή ρουτίνα το διάστημα της περιόδου- Πέρα του ότι η Φλώρα θα χρειαστεί να μάθει τις νέες δεξιότητες που αναφέραμε, θα χρειαστεί να μάθει να διαχειρίζεται τις αλλαγές που προκύπτει κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη χρήση και την επίσκεψη της τουαλέτας, τη χρήση προϊόντων περιόδου και την αστάθεια της περιόδου ίδιας ως προς τη ροή κ.λπ μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον άγχος και στρες.
Για να βοηθήσουμε τη Φλώρα και κάθε άλλο αυτιστικό κορίτσι να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδο, μπορούμε να εφαρμόσουμε τα παρακάτω:
Αρχικά, ιδανικά πριν την πρώτη περίοδο, θα είναι καλό να εξηγήσουμε με την βοήθεια της κοινωνικής ιστορίας (social story) ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα ενός κοριτσιού κατά την είσοδό του στην εφηβεία.
Να εξηγήσουμε με την βοήθεια της κοινωνικής ιστορίας (social story) τι είναι η περίοδος και τι πρέπει να περιμένει σωματικά και συναισθηματικά η Φλώρα όταν της συμβεί. Εδώ πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε πότε έρχεται η περίοδος, πόσο συχνά, και τη ροή που μπορεί να έχει (βαριά, ελαφριά).
Η Φλώρα πρέπει να εξοικειωθεί με τα πρακτικά βήματα της διαδικασίας της περιόδου, δηλαδή με την αγορά, τη χρήση και την αλλαγή της σερβιέτας. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία αρκετά πριν από την πρώτη περίοδο, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στη Φλώρα να μάθει καλά τη διαδικασία και την αλληλουχία της.
Η χρήση οπτικών μέσων θα καταστήσει τη διαδικασία της περιόδου πολύ πιο εύκολη. Η Φλώρα διαβάζει κοινωνικές ιστορίες με θέμα την περίοδο, χρησιμοποιεί ένα οπτικό πρόγραμμα που της δείχνει βήμα-βήμα πώς να αλλάξει τη σερβιέτα της και ποια βήματα υγιεινής να ακολουθήσει, καταγράφει την περίοδό της στο ημερολόγιό της ή σε κάποια σχετική εφαρμογή, και γνωρίζει πότε να περιμένει την επόμενή της περίοδο.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία κατανόησης και διαχείρισης της περιόδου είναι προσωπική και διαφορετική για κάθε κορίτσι. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πώς την βιώνει κάθε κορίτσι, ποιές είναι οι δυσκολίες της αλλά και ποιές οι συνήθειές της.
Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο florastophasma@gmail.com , αν επιθυμείτε συμβουλές και στρατηγικές προσαρμοσμένες σε εσάς.
Η διαδικτυακη συνεδρία περιλαμβάνει συζήτηση και δημιουργία προφίλ του παιδιού, εξατομικευμένο πρόγραμμα και σύμβολα, καθώς και συνάντηση επανελέγχου, διαρκεί 45-60 λεπτά κατόπιν πληρωμής.
Commentaires