Ένα από τα χαρακτηριστικά της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος είναι η δυσκολία του παιδιού στην κοινωνική αλληλεπίδραση και κατά συνέπεια στη συμμετοχή του σε ομαδικά παιχνίδια.
Όμως, μέσα από το ομαδικό παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να ακολουθεί κοινωνικούς κανόνες, να κοινωνικοποιείται, να συνεργάζεται και να χτίζει την αυτοπεποίθησή του.
Για να μπορέσει η Φλώρα να μάθει να παίζει αλλά και να διατηρήσει την προσοχή της είναι σημαντικό στην οργάνωση του ομαδικού παιχνιδιού να υπάρχουν:
Με βάση τα παραπάνω δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι στο οποιο η Φλώρα μαθαίνει να περιμένει τη σειρά της και να περνάει καλά με τους συμμαθητές της αντιγράφοντας σωματικές ασκήσεις. Για το παιχνίδι θα χρειαστούμε:
α) ένα ζάρι
β) 6 σωματικες ασκήσεις/ κινήσεις.
Απλοί κανόνες: Πριν ξεκινήσουμε το παιχνίδι είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στην Φλώρα και τους συμμαθητές της τους κανόνες. Είναι σημαντικό οι κανόνες να είναι απλοί και κατανοητοί. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει στη συνέχεια και τι συμπεριφορές χρειάζεται να επιδείξουν.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι κανόνες είναι οι εξής:
Στέκομαι σε κύκλο.
Περιμένω τη σειρά μου.
Ρίχνω το ζάρι.
Κάνω την αντίστοιχη σωματικη άσκηση.
Σύμβολα- εικόνες: Τα σύμβολα και οι εικόνες κάνουν το παιχνίδι πιο κατανοητό. Με τη βοήθεια των συμβόλων-εικόνων, η Φλώρα μαθαίνει και εμπεδώνει το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε.
Αντικείμενα: Η χρήση των αντικειμένων, όπως το ζάρι, βοηθά την Φλώρα να καταλάβει πώς μπορεί να συμμετάσχει στο παιχνίδι.
Σωματική κίνηση: Μέσα από τη σωματική κίνηση, το παιχνίδι γίνεται πιο αισθητηριακό και διασκεδαστικό.
Είναι σημαντικό ο ενήλικας να επιδείξει τη δραστηριότητα, ώστε να είναι κατανοητό σε όλους τους μαθητές πώς μπορούν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα, δείτε εδώ.
Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Comentarios