Αυτό το διάστημα η Φλώρα πρέπει να μείνει στο σπίτι για να είναι ασφαλής. Όμως είναι σημαντικό να της εξηγήσουμε γιατί, όπώς και να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα ώστε να μειώσουμε το άγχος της.
Για περισσότερες λεπτομέρειες ακολουθήστε το παρακάτω link.
Μέσα στην ημέρα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε την Φλώρα να κάνει κάποιες κινητικές ασκήσεις για τη σωματική και ψυχική της ηρεμία, αλλά και την ετοιμότητά της να μάθει.
Φτιάξαμε για την Φλώρα μια σειρά ασκήσεων που μπορεί εύκολα να κάνει μέσα στο σπίτι και τις ενσωματώσαμε στο καθημερινό της πρόγραμμα με τον τίτλο Κιναισθητική Ρύθμιση. Τις ασκήσεις που επιλέξαμε τις βασίσαμε στις προτάσεις εγκεκριμένων εργοθεραπευτών.
Τι είναι κιναισθητική ρύθμιση γνωστή και ως αισθητηριακή ρύθμιση και γιατί χρειάζεται;
Πολλές φορές τα παιδιά με ΔΑΦ βρίσκονται σε υπερένταση ή σε υποτονικότητα και συχνά δυσκολεύονται να αυτο-ρυθμιστούν. Για να έρθουν σε ετοιμότητα μάθησης μέσα στη ρουτίνα περιλαμβάνουμε μια σειρά από κιναισθητικές ασκήσεις.
Διαλέγουμε 4-6 ασκήσεις.
Διάρκεια: 10-15 λεπτά
Ακολουθούμε την ταχύτητα και τις ανάγκες του παιδιού.
Πώς οργανώσαμε το πρόγραμμα της Φλώρας;
Για να καταλάβει η Φλώρα ότι είναι η ώρα των ασκήσεων χρησιμοποιούμε πάντα ένα συγκεκριμένο ρυθμικό τραγούδι που της αρέσει. Με αυτόν τον τρόπο έχει συνδέσει το τραγούδι αυτό με την επικείμενη δραστηριότητα.
Στη συνέχεια, πρώτα δείχνουμε εμείς την άσκηση ονοματίζοντάς την με την ενέργεια που χρειάζεται να κάνουμε και μετά ενθαρρύνουμε την Φλώρα να την κάνει και εκείνη , π.χ. Πηδάω ή πηδάω 3 φορές ή πηδάω 3 φορές πάνω στο σημείο. Αν η Φλώρα δυσκολεύεται με μια άσκηση, δεν επιμένουμε να την κάνει με τον τρόπο που δείξαμε, αλλά την προσαρμόζουμε. Για παράδειγμα, στην αρχή δυσκολευόταν να πηδήξει πάνω από τα εμπόδια οπότε η Φλώρα τα περνούσε διαγώνια. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσει να ολοκληρώσει όλες τις ασκήσεις.
Όταν ολοκληρώνει τις ασκήσεις, τότε έρχεται η ώρα της χαλάρωσης. Πάλι, χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο ήρεμο τραγούδι, ώστε η Φλώρα να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να κάτσει ή να ξαπλώσει κάπου αναπαυτικά ( είτε σε μαξιλάρια, είτε στον καναπέ) και να χαλαρώσει. Ο πιο εύκολος αλλά και πιο αποτελεσματικός τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι με το να χρησιμοποιούμε είτε τα χέρια μας, είτε ένα μαξιλάρι και να ασκούμε ελαφριές πιέσεις σε όλο το σώμα.
Για ιδέες για ασκήσεις, δείτε το παρακάτω λινκ.
Θα προτείναμε να χρησιμοποιείτε τις ίδιες ασκήσεις καθημερινά, μέχρι το παιδί να της μάθει και να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητο. Μπορείτε να εναλλάσεται τις ασκήσεις μεταξύ τους, αλλά πάντα να καταλήγουν στην χαλάρωση. Με συχνή και καθημερινή επανάληψη το παιδί μπορεί να προβλέψει τι να περιμένει και σταδιακά τελειοποιεί την άσκηση.
Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού και να προσαρμόζουμε τις ασκήσεις με βάση αυτές.
Θα ανεβάσουμε περισσότερες ιδέες για ασκήσεις στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Comments